Spor Hukukçusu Aysu Melis Bağlan ile Söyleşi

Nişantaşı Voleybol Kulübü’nün davetlisi olarak 3 Ocak 2019, Perşembe günü Spor Hukukçusu Aysu Melis Bağlan ile spor hukuku üzerine Kd. Hakim Albay Süleyman Takkeci Konferans Salonu’nda bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşi Nişantaşı Üniversitesi Spor Yönetimi Program Başkanı Öğretim Görevlisi Cemal Özmen'nin moderatörlüğünde gerçekleşti. Cemal Özmen “Hukuk fakültesinde öğrenim görmüş öğrenciler bu alana kayıyorlar. Kulüpler sporcu ile iyi bir sözleşme yapmadığında, sporcu kulübü UEFA’ya şikayet etmekte, bunun sonucunda da kulüpler  puan silme, bir alt lige düşüme cezaları gibi sorunlar ile karşılaşabiliyorlar. Bu tarz sorunlar ile kulüpler ve sporcuların karşılaşmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlara değinmeden önce  bir avukat olarak spor hukuku konusuna nasıl geldi, bu alanda nasıl çalışmalar yapmak istedi, bunu hayat hikayesi ile birlikte kendisinden dinleyelim” diyerek sözü Aysu Melis Bağlan’a bıraktı.

Neden spor hukukçusu olmak istediğini açıklayan Melis Bağlan “2010 senesinde avukatlık ruhsatımı aldığımda, spor hukukçusu nasıl bir fikir olur, dedim. Eski yüzücüyüm, Türkiye şampiyonluklarım vardı, Beşiktaşlıyım, futbolu seviyor ve biraz da anlıyor gibiyiz acaba bu işin iç yüzü nasıl,  yani illa ben de her avukat gibi acaba icra takibi mi kovalayacağım, kira kontratı peşinde mi koşacağım diye düşünürken, başka bir yolu yok mu diye düşünüyordum, bu nedenle  bir arayışa başladım” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye’de spor hukukçusu tanımının olmadığını ifade eden Aysu Melis “Ülkemizde hemen hemen spor hukukçusu diye bir tanım yok o nedenle ben kendimi spor hukukçusu olarak tanıtıyorum genelde,  hatta böyle bir sayfam var. Bazı kendi dert ettiğim konuları burada hem video hem de çeşitli içerikler olarak paylaşıyorum. Spor hukukçusu diye bir marka aldım ve kendimi spor hukukçusu ilan ettim. Aslında bu bir başarısızlık hikayesi. Yani bugüne kadar bir spor hukukçusu olamadım. Hiçbir kulübün, hiçbir sporcunun vekâletnamesi almışlığım yokken bu konuya kafayı taktım ve dedim ki söyleyeceğim sözler var” dedi.

Melis Bağlan konuşmasına üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan sınavda menajer olma hayali kurarken, 2011 yılında  Türkiye’de yaşanan şike davası ile yaşadığı hayal kırıklığı sürecini anlattı. “ Henüz Türkiye’de kamu olayını ilgilendiren şike mevzusu patlamamıştı. O sene  Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı, lisanslı futbol temsilciliği yani menajerlik  sınavı var.  Menajerlik  sınavına başvurumu yaptım. Burada en cezbedici kısım bütün mevzuat evinize TFF tarafından kargo ile gönderiliyor. Sınavda FIFA’dan gelen yirmi soru var . Tüm sorulardan on dört doğru cevaplandığında, dünyanın her yerinde FIFA kokartlı sporcu menajeri olabiliyordunuz. Fakat tam tersi girdiğimiz bu sınav, Türkiye’de şike davası sürecinin patladığı yıldı. Sınavda kopya çekildiğine dair  muamele yapıldı. Bu nedenle sınav tamamen iptal edildi. Bu arada ben on bir doğru yapmıştım, geçerli puan almak için on dört doğru yapmak gerekiyordu. Bu şike süreci patladıktan sonra hiçbir kulüp, federasyon, spor örgütlenmesi, dışardan gelen tanınmadık kişilere, birilerinin oğlu değilseniz, bu yolları size tamamen kapatmıştır” şeklinde konuştu. Bu olay  Melis  Bağlan’nın avukatlık mesleğine  kira kontratı  ve icra takibi yapmaya başlayan normal bir avukat olarak dönmeye karar vermesine neden oluyor. Sonrasında Galatasaray Üniversitesi’nde sporda tahkim üzerine  yüksek lisans  yapmaya başlayan Melis Bağlan “ Burada daha peşinen mülakatta hocalara sporda tahkim üzerine çalışmak istediğimi söyledim. Çünkü imkânsızlıklar silsilesi peşimizi eğitimde de bırakmamıştı. Spor Hukuk alanında eğitimini de alamıyorduk”  diyerek konuşmasına devam etti. “Sonrasında Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığım geliştirilmiş  ödevi bir kitap  olarak bastım. Bu bir hukuk kitabı. Tahkim yargılaması ve Türkiye’de hukuki durumu ve sportif örgütlenmeyi anlatan akademik bir kitap. Çok yakında akademik olmayan, hikayelerden beslenen,  bir kitabım çıkacak. Çıktığında sizlere zevkle tavsiye ediyor olacağım” diye belirtti.

“Total olarak benim sporu takip eden ve bir avukat olarak vardığım en büyük sonuç hukuk bir bütün hayat da bir bütün . Biz bir spor haberini izlerken onun altında çok büyük hukuki meseleler yatıyor. Hep, transfer olan sporcuların   televizyonda gördüğümüz basın açıklamaları, o takımın forması ile hemen verilen ilk poz, yenge ülkeyi beğenmiş mi, nerede oturacaklar, sözleşme şartları nasıl, kaç para verdiler, bonservisi ne gibi bir ton magazinsel malzeme ile karşı karşıya kalıyoruz ve bir sözleşme imzalanıyor. İşte bu sözleşmelerde ne yazıyor. Sonra da böyle spesifik konulara kafayı takmaya başladım diyen Aysu Bağlan, konuşmasının ardından bu konulardan biri olan  “ Profesyonel Futbolcu Sözleşmeleri” başlıklı sunumunu yaptı.

Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçilerek, öğrencilerin soruları yanıtlandıktan sonra söyleşi sona erdi.  NishVoleybol Kulüp Başkanı Enescan Arta, Aysu Melis Bağlan’a katılımından dolayı plaket ve çiçek  takdim etti.

Yayın Tarihi: 13.02.2019 - 13:40:11