Çocuk İhmali ve İstismarına Multidisipliner Yaklaşım

Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü tarafından 3 Ocak Perşembe günü Kd. Hakim Albay Süleyman Takkeci Konferans Salonu’nda “Çocuk İhmali ve İstismarına Multidisipliner Yaklaşım” “ Çocuk İhmali ve İstismarını Nasıl Önleriz?” konulu panel gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak, Sultanbeyli Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Zuhal Özdemir , Dr. Öğretim Üyesi Ferzan Dağlı, Avukat Fırat Çiçek, Prof. Dr. Tolga Dağlı ve Uzman Klinik Psikolog Banu Dirice Karcı katıldı.

Uzman Klinik Psikolog Banu Dirice “ Hayat iniş ve çıkışlar ile zorlu bir yol. Ama bizler bu zorluklar ile  olgunlaşıp, kabuk kırıp, dönüşüyoruz.  Bireyler olarak her şeyi bastırıyor, halının altına süpürüyoruz. Oysa ki bastırmak sadece işi uzatır, şiddetli ve köklü hale getirir. İstismarı sadece cinsel, fiziksel olarak sınırlandırmamalıyız. Çocuklar eğitim ve sosyal anlamda da gelişmediği için istismar ediliyorlar. Çocuğun obez ya da zayıf olması da bir istismar konusudur. Gerekli destek verilmez ise çocuk yıllarca travma geçirebiliyor. Bu nedenle anne ve babanın eğitimi, bilinçli olması çok önemli. Hep beraber eğitim seviyemizi geliştirmeliyiz. İstismar ve ihmal konusunda ülkemizde çok fazla yaşanmışlık ve istismar var. Bir araya gelerek, oluşturduğumuz güç ile hareket edebiliriz. Basın mensupları belli noktalara vurgu yaparak, dikkat çekmeye çalışıyor fakat bu tarz sorunları yaşayan kişiler yaşamış oldukları durumları saklama durumuna gidiyor. Bu tür sorunlar basın mensuplarına yansımadan tek bir yetkili birim tarafından ele alınıp, çözüm üretilirse sorunlar bu kadar çözümsüz noktaya gelmez. Çözüm olmaması durumunda aynı sorunları tekrar tekrar yaşıyoruz. Çocuk özel bölgeleri olduğunu ve hiç kimseye dokundurmaması gerektiğini bilmeli. Herhangi bir noktada çocuk istismara uğrar ise çocuk bunu bastırmak yerine ortaya çıkarmak gerektiği bilincinde olmalı. Çocukta öfke nöbeti, saldırganlık, içe kapanıklık varsa, yetişkinlerden korkuyorsa istismar ya da ihmal durumu söz konusu olup, çocukla  doğru iletişime geçip, profesyonel desteğe başvurulmalı” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca Banu Dirice anne, baba adaylarının çocuk gelişimi ve yetiştirme konusunda bilinçlendirilip, eğitilmesi gerektiğini savunup aynı zamanda öğretmenlere psikolojik eğitim verilmesi gerektiğinin öneminden bahsetti.

Banu Dirice’nin konuşmasının ardından moderatör Dr. Öğretim Üyesi Ferzan Dağlı “ Eğitimin ne kadar önemli olduğu konuşuldu. İnsan nedir? Evrendeki en tehlikeli varlık, eğitim ile insanlaşır, bu insanlaşma süreci ise hayattır” yorumunda bulundu.

Söyleşi,Sosyal Hizmet Uzmanı Zuhal Özdemir’in konuşması ile devam etti. “Sosyal Hizmet ve ruh sağlığı uzmanı olarak beni dinleyen ve değer veren bir kurumda çalıştım fakat her kurum için bu geçerli olmayabilir. Bu nedenle kendinizi tanıtın, görevinizin içeriğini, hasta ile hangi durumlarda devreye girdiğinizi anlatın. Hastane yetkili ve çalışanlarına şu durumlarda benimle iletişime geçin, demelisiniz. Hastanedeki işbirliğini çok iyi koordine etmek ve sosyal hizmet ve ruh sağlığı görevini çok iyi anlatmamız gerekiyor. Aynı zamanda kendimizi çok iyi donatmalıyız. Üniversitede aldığımız eğitimler ile birlikte üniversite dışında verilen eğitimler ile kendimizi tamamlamalıyız. Örneğin drama eğitimleri çocuklar ile olan iletişiminizi geliştirir. Üniversite hayatı boş vaktinizin çok fazla olduğu bir dönem. Bu dönemde alacağınız eğitimler daha sonra iş hayatınızda ilerlemenizi arttıracaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Panel tüm konuşmacıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasının ardından, soru ve cevap bölümü ile katılımcıların  soruların cevaplanması ile sonlandı. Panelin ardından Sosyal Hizmet Kulübü tarafından tüm katılımcılara teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi.

Yayın Tarihi: 13.02.2019 - 13:29:46